A fa megmunkálására számos módszert ismerünk, ide tartozik a lazúrozás is. Lényege, hogy az erezetét, természetes mintázatát láttassuk, kihangsúlyozzuk. A fa minőségétől és jellegétől függően különböző lazúrfestékeket használhatunk. A puhább minőségű fa anyag többet, míg a keményebb, masszívabb fa anyag kevesebb anyagot szív magába, szívóképessége alacsonyabb. Olyan fából készült tárgyakon vagy felületeken, melyek folyamatos időjárási vagy egyéb igénybevételnek vannak kitéve, vékonylazúrt alkalmazunk, míg a megfelelően kiszárított, méretéből nem engedő faanyagokat vastaglazúrral kezelhetjük.

De hogyan is kezdjünk hozzá?

Fontos, hogy mielőtt belevágunk, meggyőződjünk róla, hogy a faanyag kellőképp száraz. Az alapozó és a festék réteg ugyanis a tökéletesen száraz fába szívódik be a leghatékonyabban, így növeli annak esztétikai kinézetét és tartósságát.

Nézzük tehát a lazúrokat.

Vízbázisú vékonylazúr:

Előnye, hogy a száradási idő alacsonyabb, így dinamikus tempóban vihetjük fel a rétegeket a fafelületre és a lecseppent lazúrfesték vízzel is könnyen eltávolítható. A színtelen vízbázisú vékonylazúr fényereje nem túl magas és UV védelme is alacsony, ellenben megtartja a fa természetes jellegét, bordáit, struktúráját.

Vastaglazúrok:

A vízbázisú vastaglazúr is fényes hatást kölcsönöz a fának, ami pedig mellette szól, hogy gyorsabban szárad mint az oldószeres lazúr. Ez 3-5 órát jelent, ami nyílászárók esetében kiváló, hiszen elkerülhető a száradással az ajtók/ablakok beragadása. Egyes fafajtákon színoldó hatást tapasztalhatunk, ezért érdemes egy kisebb területen próbafestést végezni. Hígítást nem igényel, az elfolyásokat és cseppeket csapvízzel eltávolíthatjuk. A vastaglazúrra jellemzően, a színtelen festék önmagában nem alkalmazható, valamint olyan területeken sem, amelyek folyamatos UV sugárzásnak vannak kitéve.

A másik hasznos segítségünk a fedőlazúr. Ez általában vízbázisú, akril alapú festék, mely a fa fedésére alkalmas. Igényeinknek megfelelően lehet matt vagy fényes hatású, UV-védelmet biztosít, diffúziós és víztaszító tulajdonságokkal. Alkalmazásával a rossz állapotú, elhanyagolt fafelület is újjá varázsolható. Mielőtt belevágnánk otthoni fafelületek kezelésébe, kérjük ki a hozzáértők tanácsát vagy alaposan olvassuk el a dobozon található leírást, kikerülve ezzel a későbbi kellemetlenségeket vagy a nem megfelelő végeredményt.

(forrás: festekes.hu)

Details