A homlakzat festése

A házunk külső falát éppúgy érhetik sérülések, mint a belső falakat. A ház külső fala legfőképpen az időjárás tényezőinek van kitéve, tűző napsütés, eső, por. A homlokzatot vagy újravakoljuk, természetesen ez hőszigetelés után elkerülhetetlen, vagy diszperziós homlokzatfestékkel akár magunk is lefesthetjük. 

Homlokzat festése vagy vakolása?

Régi homlokzat átalakításakor, felújításakor felmerül a kérdés, hogy festessük vagy vakoltassuk. Ez elsősorban anyagi kérdés, illetve a vakolást nem javasolt házilag végezni, ahhoz szakember szükséges.

Homlokzat festése

Homlokzat festése – olcsóbb megoldás

Nagyságrendileg olcsóbb megoldás a kültéri festés. Modern homlokzat festékek színtartóak, lég-és páraáteresztőek, mint vakolatok (pl. Colorking homlokzat diszperziós festék). Egyetlen hátránya van, hogy a festés sem a hűtést, sem a fűtést nem segítik, viszont megszépülhet a házunk. A homlokzatfestéssel saját magunk is megpróbálkozhatunk, persze némi affinitás szükséges, de így a munkadíjat is megspórolhatjuk.

A külső falak festésének gyakorlata megegyezik a belső festési munkálatokkal, előkészületben, szükséges eszközökben azért van némi eltérés.

Homlokzat festése

Mikor érdemes elkezdeni a homlokzat festését?

A homlokzat festését, tavasszal vagy ősszel érdemes végeznünk, akkor, amikor több napig nem ígérkezik nagyobb eső. Általánosan elmondható, hogy 5°C alatt és 25°C fok felett nehéz jó munkát végezni. Nagyon melegben a festék túl gyorsan szárad, nehéz korrigálni, illetve a beszívódást is nehezíti a meleg. Ezen kívül a káros és erős UV sugárzás is ronthatja a festék hatékonyságát.

Homlokzat festése

A homlokzat festés előkészítése

Az előkészítés itt is fontos, tisztítással kell kezdenünk. Kívül ideális és könnyen használható a magasnyomású mosók. Ezeket akár barkásáruházban is megvásárolhatóak vagy bérelhetőek. Utóbbi előnye a költséghatékonyság, viszont ha a vásárlás mellett döntünk, érdemes több funkciós szerkezetet beszerezni, ami alkalmas terasz vagy autótakarításhoz.

Az elektromos árammal működő és slaghoz csatlakozó mosóval érdemes 1-2 méter távból végigtisztítani a vakolatot, a festett felületet. A nyomok, maradványok eltűnnek, ismét láthatjuk a fal eredeti színét. Vigyázat! A csőbe sose nyúljunk, mert a víznyomás nagyon erős, akár balesetveszélyes is lehet!

forrás: http://www.almaimotthona.hu/